Wykonanie
No cóż, nie jest to najlepszy
chleb jaki zrobiłam. Chyba nawet uplasowałby się na tym drugim końcu. Zjeść zjedliśmy, ale zachwyceniu nie byliśmy. Jeśli Lubella chce w ten sposób zachęcić do pieczenia domowego
pieczywa, to ja dziękuję. Myślę, że najlepszą recenzją będzie pytanie mojej mamy: "A gdzie kupiłaś ten chleb? Bo on przecież nie jest z naszej piekarni." A przecież mama doskonale wie, że
chleby piekę, a jak kupuję, to w naprawdę dobrym miejscu. Wpis więc ku przestrodze. Chociaż
mąkę polecam.Dodam, że chlebek ten upiekłam jeszcze na jesieni i tyk długo czekał na swoją kolej.
Składniki:
Mąka pszenna Lubella Pełnoziarnista 1 kg
Sól 2 czubate łyżeczki Świeże
drożdże 0,5 dag (tu chyba jest pomyłka)Chłodna
woda 2,5 szklankiSposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Następnie wszystkie składniki:
mąkę,
sól i rozpuszczone
drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki
chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych
olejem. Odstawiamy na ok. 45- 60 min, przykrywając ściereczką w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty
chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220oC i pieczemy przez ok. 25- 30 min (przed włożeniem możemy zwilżyć
chleb i posypać ziarnem
maku,
sezamu,
słonecznika itp.). Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy
chleb z blaszek i odstawiamy do ostygnięcia.