Wykonanie
Prawdziwy, wiejski, domowy
chleb z
masłem. Nie tylko zdrowy, bo bez konserwantów, ale przede wszystkim smaczny. Przypominający smak dzieciństwa!Zaczyn ze słoika + 1 szklanka
mąki na żurek lub graham + 1 szklanka
wody. Wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 godz.składniki:3 łyżeczki
soli3 szklanki
wody1/2 szklanki
nasion słonecznika3/4 szklanki
otręb pszennych3/4 szklanki siemienia10 dag
drożdży1 kg
mąki pszennejzaczynDobrze wszystko wymieszać i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia.Po 2 godz. do słoika odłożyć 4 łyżki zaczynu i odstawić do lodówki.Resztę ciasta włożyć do podłużnych blaszek i odstawić na 1 godz.Po wyrośnięciu dać do piekarnika i piec 1 godz. w temp. 180 stopni.