Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni :) Uwielbiam je pod każdą postacią i nawet średnio mi przeszkadza fakt że mocno mnie uczulają ;). Do niespiesznej
kawy w sobotnie popołudnie najlepiej smakują w ucieranym cieście :) To dzisiejsze jest zdecydowanie jednym z najlepszych ciast z
owocami jakie ostatnio
jadłam. Mięciuteńkie i puszyste znika błyskwicznie. Przepis znaleziony u Liski . Polecam baaaardzo :)Składniki:200g miękkiego
masła180-200g
cukru200g
mąki tortowej60g
mąki ziemniaczanej4
jajka1 łyżeczka
octu winnego białego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia600g obranych
truskawekMasło utrzeć dokładnie z
cukrem i
wanilią. Do utartej masy dodawać kolejno po jednym
jajku. Następnie dodać
ocet oraz wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć. Tortownicę z kominem (o średnicy 26 cm) lub prostokatną (25x20) dokładnie natłuścić i wysypać
kaszą manną. Wylać na nią ciasto, a na wierzch poukładać
truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut w temp. 180 stopni.Smacznego :)