ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto z truskawkami

Odwrócone ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Odwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu wspaniały smak.
Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy były dobrze zabezpieczone i może dlatego podczas pieczenia nic z nich "nie uciekało".
Poniższy przepis można wykonać w tortownicy o średnicy 21cm, ale nie większej, gdyż ciasto jest dość niskie. Na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:
200g mąki pszennej
150g jogurtu greckiego
80g masła
100g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
400g truskawek
dodatkowo:
od 10 do 60g masła
od 1 do 6 łyżek domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przy bardzo soczystych owocach)
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło do ciasta roztopić, ostudzić
- tortownicę wyłożyć tylko na spodzie lub na całości papierem do pieczenia
- papier na spodzie posmarować dość grubą warstwą masła lub ułożyć koło siebie wiórki/cienkie plasterki masła (w zależności, czy chcemy wersję "odchudzoną", czy z większą ilością masła i cukru), boki formy także wysmarować masłem
- masło posypać domowym cukrem z wanilią (lub zwykłym)
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- owoce ułożyć bardzo gęsto koło siebie na dnie tortownicy, przecięciem do spodu, wypełniając wolne przestrzenie małymi ich kawałkami
- do miski przełożyć jajka, cukier i ekstrakt z wanilii, składniki krótko wymieszać ręczną trzepaczką lub widelcem
- dodać jogurt oraz roztopione masło, wymieszać
- mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko krótko wymieszać, ciasto powinno być bardzo gęste
- jeżeli truskawki są bardzo soczyste, możemy oprószyć je przed wyłożeniem ciasta niewielką ilością mąki ziemniaczanej, ale z doświadczenia wiem, że ciasto z nią i bez niej wygląda po upieczeniu podobnie
- ciasto wyłożyć na truskawki, wyrównać
- UWAGA! podczas pieczenia sok z truskawek lub masło mogą wyciekać z niezbyt szczelnej formy, dlatego przed wstawieniem ciasta do piekarnika należy zabezpieczyć się przed tym, np. wstawiając poniżej ciasta większą formę, do której zbiorą się ewentualne płyny
- tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto powinno w miarę równo wyrosnąć, bez górki
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wstępnego przestudzenia, dopiero wtedy zdjąć obręcz tortownicy - należy przy tym uważać, gdyż sok, który nie wyciekł podczas pieczenia, może zebrać się pod ciastem i w momencie zdjęcia obręczy wypłynąć na zewnątrz
- do ciasta przyłożyć paterę lub talerz, całość obrócić do góry nogami, aby ciasto znalazło się na spodzie, a truskawki na wierzchu wypieku
Ciasto wspaniale smakuje jeszcze na ciepło, kiedy wypływający sok z truskawek nasączy dodatkowo całość aromatycznym syropem. Pod wpływem stygnięcia wierzch ciasta nieco wysycha, ale ciasto wciąż jest bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie i zachowuje swoją świeżość przez kilka dni.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/06/odwrocone-ciasto-z-truskawkami.html