Wykonanie
Uwielbiam piec skomlikowane ciasta. Ale jeżeli chodzi o ich jedzenie to wolę proste, tradycyjne, jak u babci. Na przykład jabłecznik z
budyniem. Ciasto banalnie proste, szybkie bo pieczone w całości, przyjemne w smaku. Takie domowe.Składniki: (blaszka 24*24cm) na ciasto:kostka
masłaszklanka
cukru opudrupo szklance
mąki i
mąki ziemniaczanej4
jaja1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia na nadzienie: 1 litr
mleka 3 opak.budyniu
waniliowego4 łyżki
cukru 1 kg
jabłekcynamon Masła ucieramy na puch z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym
żółtku, ucierając. Dodajemy obie
mąki, proszek i pianę ubitą z
białek, delikatnie mieszamy. .
Budyń gotujemy z 3 opakowań na litrze
mleka, dodając 2 łyżki
cukru.
Jabłka scieramy na tarce i dusimy chwilę z dwoma łyżkami
cukru i
cynamonem, przestudzamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, dwie trzecie ciasta wykładamy na blachę, następnie
jabłka, gorący
budyń i resztę ciasta. Pieczemy 50 min. w temp. 180*C Posypujemy
cukrem pudrem.