ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa marynowana w winie, miodzie i musztardzie pieczona w cebuli

Biała kiełbasa marynowana w winie, miodzie i musztardzie pieczona w cebuli

nazwa

Wykonanie

Biała kiełbasa jakoś zawsze mi pasowała tylko w żurku. Generalnie jak się tak zastanowić to w ogóle od niedawna mi pasuje do czegokolwiek ;) Wcześniej zdarzyło mi się jeść ją kilkakrotnie, ale szału nie było więc sobie darowałam... do czasu... Do czasu jak mój tata samodzielnie wziął się za wyroby szynek, kabanosów, kiełbas wędzonych i właśnie białej kiełbasy... Taka domowa jest przepyszna i taka mi smakuje baaardzo. Gdy wypatrzyłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki przepis na taką pieczoną kiełbasę od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić tym bardziej że w lodówce jakby właśnie na ten przepis czekały sobie białe kiełbaski :) Polecam Wam baaaardzo, bo są przepyszne :)
Składniki na 4 porcje:
8 białych kiełbasek
6 średnich cebul
1 łyżka oleju
sól, pieprz, chili
1 łyżka ziół prowansalskich
Składniki na marynatę:
2 łyżki oleju
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka musztardy (sarepska, stołowa)
150ml białego wytrawnego wina (z powodzeniem może być również czerwone półsłodkie)
Składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszać. Kiełbaski delikatnie ponakłuwać widelcem - zapobiega to ich pękaniu podczas pieczenia. Kiełbaski zalać marynatą i odstawić na kilka godzin przewracając je od czasu do czasu.
Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Doprawić.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie cebulę a na niej poukładać kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 40 min. W trakcie pieczenia kiełbaski polewać 1-2 łyżkami marynaty, a na 10 minut przed końcem posypać ziołami prowansalskimi. Po tym czasie włączyć opcję "grill" i podpiec 5-10 minut by się ładnie przyrumieniły.
Podawać z warzywami i pieczywem :)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/biaa-kiebasa-marynowana-w-winie-miodzie.html