Wykonanie
Biała kiełbasa jakoś zawsze mi pasowała tylko w
żurku. Generalnie jak się tak zastanowić to w ogóle od niedawna mi pasuje do czegokolwiek ;) Wcześniej zdarzyło mi się jeść ją kilkakrotnie, ale szału nie było więc sobie darowałam... do czasu... Do czasu jak mój tata samodzielnie wziął się za wyroby
szynek,
kabanosów,
kiełbas wędzonych i właśnie
białej kiełbasy... Taka domowa jest przepyszna i taka mi smakuje baaardzo. Gdy wypatrzyłam na blogu Kulinarne Szaleństwa
Margarytki przepis na taką pieczoną
kiełbasę od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić tym bardziej że w lodówce jakby właśnie na ten przepis czekały sobie
białe kiełbaski :) Polecam Wam baaaardzo, bo są przepyszne :)Składniki na 4 porcje:8 białych kiełbasek6 średnich
cebul1 łyżka
olejusól,
pieprz,
chili1 łyżka
ziół prowansalskichSkładniki na marynatę:2 łyżki
oleju2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
musztardy (sarepska, stołowa)150ml białego
wytrawnego wina (z powodzeniem może być również czerwone półsłodkie)Składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszać.
Kiełbaski delikatnie ponakłuwać widelcem - zapobiega to ich pękaniu podczas pieczenia.
Kiełbaski zalać marynatą i odstawić na kilka godzin przewracając je od czasu do czasu.
Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na
oleju. Doprawić.W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie
cebulę a na niej poukładać
kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 40 min. W trakcie pieczenia
kiełbaski polewać 1-2 łyżkami marynaty, a na 10 minut przed końcem posypać
ziołami prowansalskimi. Po tym czasie włączyć opcję "grill" i podpiec 5-10 minut by się ładnie przyrumieniły.Podawać z warzywami i
pieczywem :)Smacznego :)