ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie guinness

Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie guinness

nazwa

Wykonanie

Ciasto ekstremalnie czekoladowe o bardzo głęboko ciemnym niemalże czarnym kolorze. Zawdzięcza go dodatkowi ciemnego piwa guinness. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i mięsiste jednak nie zbite :) Przepis Nigelli z uwagami znalezionymi na blogu Moje Wypieki . Ciasto zdecydowałam się podać z warstwą kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki (co miało imitować piankę na ciemnym piwie) oraz polać frużeliną owocową (klik). Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
250 ml ciemnego piwa guinness (lub innego ciemnego jak np. okocim porter)
250g masła
75g kakao
300g cukru
140 ml kwaśnej śmietany minimum 18%
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (klik)
275g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
W szerokim rondelku umieścić pokrojone drobno masło i piwo. Podgrzewać uważając jednak by się nie zagotowało. Zdjąć z ognia i wsypać cukier oraz przesiane (!) kakao. W osobnym naczyniu ubić kwaśną śmietanę z jajkami i ekstraktem. Wlać do mieszanki piwnej (może byc ciepła lecz nie gorąca) i wymieszać dokładnie, a następnie dodać mąkę (przesianą i wymieszaną z sodą). Wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Wlać do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone wystudzic na kratce.
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać serek i miksować jeszcze chwilę do momentu ubicia na sztywno. Kremem wyłożyć na wierzch ciasta.
Podawać dodatkowo z frużeliną owocową (klik).
Smacznego.
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/czekoladowe-ciasto-na-ciemnym-piwie.html