ßßß Cookit - przepis na Pralinki lub ciastka na patyczku (cake pops)

Pralinki lub ciastka na patyczku (cake pops)

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne ciasteczka na patyku nie tylko dla dzieci :) Można upiec je korzystając ze specjalnej maszynki do pieczenia kulek ciasteczkowych lub zrobić ręcznie jako pralinki i udekorować czym się da :) Im bardziej kolorowe - tym większy aplauz dzieciaków :)
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam baaardzo :)
Składniki:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
120 g serka mascarpone
80 g nutelli lub masła orzechowego
dodatkowo:
200 g czekolady mlecznej do obtoczenia
1 łyżka oleju
kolorowe posypki
patyczki "szaszłykowe"
Serek mascarpone wymieszać z nutellą i dokładnie wymieszać z mocno pokruszonym ciastem. (Ja całość zmiksowałam malakserem). Ulepić kulę i schłodzić w zamrażarce ok. 15minut. Wyjąć i nabierając równe kawałki lepić kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić. W tym czasie czekolade z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka maczać w roztopionej czekoladzie i szybko wbijać do połowy głębokości kulki. Schłodzić. Następnie maczać w roztopionej lecz lekko przestudzonej czekoladzie, obsypać kolorowymi posypkami i schłodzić wbijając patyczki w coś sztywnego (ja użyłam połówki kapusty :D ).
Do zrobienia reniferków użyłam dodatkowo:
- połówek precelków na rogi
- czerwonych lentilków na nos
- na oczy białe kropki z lukru, a na nich czekoladowa kropeczka
- uśmiech narysowany rozpuszczoną ciemną czekoladą
Po więcej inspiracji zapraszam na na bloga Bakarelli .
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/pralinki-lub-ciastka-na-patyczku-cake.html