Wykonanie
Rewelacyjne
ciasteczka na patyku nie tylko dla dzieci :) Można upiec je korzystając ze specjalnej maszynki do pieczenia kulek
ciasteczkowych lub zrobić ręcznie jako pralinki i udekorować czym się da :) Im bardziej kolorowe - tym większy aplauz dzieciaków :)Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam baaardzo :)Składniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe,
czekoladowe, itp.)120 g
serka mascarpone80 g nutelli lub
masła orzechowegododatkowo:200 g
czekolady mlecznej do obtoczenia1 łyżka
olejukolorowe posypkipatyczki "szaszłykowe"
Serek mascarpone wymieszać z nutellą i dokładnie wymieszać z mocno pokruszonym
ciastem. (Ja całość zmiksowałam malakserem). Ulepić kulę i schłodzić w zamrażarce ok. 15minut. Wyjąć i nabierając równe kawałki lepić kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić. W tym czasie
czekolade z
olejem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Końcówkę patyczka maczać w roztopionej
czekoladzie i szybko wbijać do połowy głębokości kulki. Schłodzić. Następnie maczać w roztopionej lecz lekko przestudzonej
czekoladzie, obsypać kolorowymi posypkami i schłodzić wbijając patyczki w coś sztywnego (ja użyłam połówki
kapusty :D ).Do zrobienia reniferków użyłam dodatkowo:- połówek
precelków na rogi- czerwonych lentilków na nos- na oczy białe kropki z lukru, a na nich czekoladowa kropeczka- uśmiech narysowany rozpuszczoną ciemną
czekoladąPo więcej inspiracji zapraszam na na bloga Bakarelli .Smacznego :)