ßßß Cookit - przepis na CAKE POPS

CAKE POPS

nazwa

Wykonanie

Cake pops czyli ciasto na patyczkach. Ostatnio bardzo modne (choć może cupcakes teraz bardziej). Zobaczyłam je na blogu Bakerella i musiałam spróbować. Wymagają trochę pracy i sporo czasu, ale efekt jest tego wart. Zarówno smak, jak i wygląd. Zwłaszcza, że możliwości dekoracyjne są nieograniczone (spędziliśmy popołudnie na ich dekorowaniu i mieliśmy wiele radości)! Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
SKŁADNIKI: (15-20 sztuk w zależności od wielkości)
400g ciasta (u mnie babka majonezowa stąd, ale może być brownie, generalnie ciasto bez kremu)
80g kremu czekoladowego lub masła orzechowego
120g mascarpone
200g czekolady (mleczna i gorzka)
1 łyżka oleju
dekoracje
1.Ciasto pokruszyć (polecam użycie blendera). Krem czekoladowy wymieszać z mascarpone, dodać pokruszone ciasto. Dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię, odłożyć do zamrażalnika na 15 minut.
2. Wyjąć, łyżką odmierzać w miarę równe ilości ciasta, uformować kulki. Ułożyć kulki na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia), odstawić na 15 minut do zamrażalnika.
3.Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Patyczki zanurzać w czekoladzie i szybko wkładać w środek kulek (dochodząc mniej więcej do połowy kulki). Kulki przełożyć na blaszkę (patyczkami do góry) i ponownie mrozić przez 15 minut.
4. Podgrzać czekoladę, żeby była płynna. Wyjąć cake popsy, zanurzać w czekoladzie. Poczekać, aż skapie jej nadmiar. Wbić w styropian (lub włożyć np. do kubka). Dekorować wedle uznania.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/11/cake-pops.html