Wykonanie
Obecnie chyba bardziej modne niż babeczki (cupcakes).
Cake pops to kawałki ciasta, połączonego kremem, uformowanego w kulki, osadzonego na patyczku i udekorowanego wedle własnego widzimisię ;-). Rozsławione przez Bakarellę, która wydała książkę całą poświęconą tym kolorowym cudakom na patykach :-). Nie ma w nich nic, co będzie dla Was trudne. Wierzę, że takie proste
cake pops, jak na moich zdjęciach, może zrobić każdy. To nic innego jak staroświeckie bajaderki.. składniki zdobyć więc łatwo: resztki ciasta, choćby Mississippi Mud
Cake, pieczonego ostatnio, trochę kremu do połączenia,
czekolada. Miłego lepienia! :-)Proporcje składników pochodzą z blogu 'Burczy mi w brzuchu' . Film z przygotowania
cake pops przez Bakarellę można obejrzeć tutaj .Składniki na około 20 sztuk:400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe,
czekoladowe, itp.)120 g
serka mascarpone80 g nutelli lub
masła orzechowego200 g
czekolady, do obtoczenia1 łyżka
olejukolorowe posypkiPrzygotować krem:
mascarpone wymieszać z nutellą/masłem
orzechowym.Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do
lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką
oleju w kąpieli
wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.Końcówkę patyczka zanurzyć w
czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać
cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.Po tym czasie, jeśli
czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć
cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej
czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.Smacznego :-)