ßßß Cookit - przepis na Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

nazwa

Wykonanie

Opis : Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to nasze drugie ulubione krokiety, na równi z Krokietami Z Kapustą I Pieczarkami .
Moi domownicy uwielbiają rozpuszczony ser żółty, a z pieczarkami i w dodatku w krokietach sprawa staje się jasna - wiadomo, że będzie walka o ostatniego krokieta :) Kto pierwszy ten lepszy ;)
Ilość sera podana w przepisie jest dla nas bardzo odpowiednia. Próbowałam z większą ilością sera, ale przyznam, że nie był to dobry pomysł.
Polecam.
Pochodzenie : przepis własny i ogólnodostępny
Ilość : 6-7 dużych krokietów
Składniki Na Farsz :
1,5 średniej cebuli
0,5 kg pieczarek
150-200 g ostrego sera żółtego (np. cheddar)
sól
pieprz
Składniki Na Naleśniki* :
250 ml pełnotłustego mleka
250 ml niegazowanej wody
1 jajko
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
olej do smażenia
* z tej ilości składników wyszło mi 8 naleśników usmażonych na teflonowej patelni o średnicy 28 cm
Składniki Dodatkowe :
1 jajko roztrzepane
3-4 łyżki mleka
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie Farszu :
Cebulę pokroić w małą kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Rozgrzać olej na patelni/w rondlu.
Dodać cebulę.
Zeszklić.
Dodać pieczarki.
Podsmażyć na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu kiedy pieczarki puszczą sok, a następnie on sam całkowicie zredukuje się.
Odstawić pieczarki do przestudzenia.
Gdy pieczarki będą zimne dodać do nich stary ser żółty.
Wymieszać.
Doprawić odrobinę solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Przygotowanie Naleśników :
W momencie, gdy odstawiliśmy pieczarki do ostudzenia, przygotowujemy miskę do ciasta na naleśniki.
Wszystkie składniki na naleśniki za wyjątkiem oleju do smażenia dodać do miski.
Zmiksować na gładką masę (można odstawić ciasto na 10-15 min., aby odpoczęło, ale przyznam, że ja nigdy tego nie robię z braku czasu).
Rozgrzać taką ilość oleju, aby pokryła całą patelnię.
Polać cienką warstwę ciasta naleśnikowego na mocno rozgrzaną patelnię.
Usmażyć naleśnika z obu stron zapiekając go na prawie największym płomieniu (zakładając, że ten pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi, odkładamy go na bok lub do zjedzenia, ale dzięki jego smażeniu uzyskaliśmy bardzo rozgrzaną i śliską patelnię.
Następne naleśniki smażyć w ten sam sposób (z tym że kolejne będą już udane) bez wyłączania płomienia (chyba że odchodzimy od pieca na dłużej niż 3-4 min., wtedy musimy patelnię rozgrzewać na nowo), co drugie smażenie nalewając kilka kropel oleju na patelnię. Należy pamiętać, że przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochlę, musimy najpierw ciasto zamieszać dwa razy, ponieważ na spodzie zawsze osiada się mąką i ciasto bez zamieszania może nie mieć jednolitej konsystencji na całej powierzchni.
Pierwszy naleśnik wykładamy na talerz, a pozostałe jeden na drugi.
Po usmażeniu wszystkich naleśników, nałożyć talerz takiej samej wielkości górą do dołu na ostatniego naleśnika i trzymając oba talerze, przewrócić je tak, aby te pierwsze usmażone znalazły się do góry.
Przygotowanie Początkowe Krokietów :
Rozsmarować farsz na 1/2 powierzchni naleśnika (na naleśniki smażone na mojej patelni nakładam ok. 3 czubate łyżki farszu).
Dwa równoległe boki składać do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, ponieważ w takim wypadku uzyskamy zbyt dużo naleśnika w jego środkowej części po złożeniu.
Następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.
Przygotowanie Końcowe Krokietów :
Na talerzu wymieszać jajko z mlekiem.
Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w jajku i mleku.
Obtoczyć w bułce tartej.
W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu (pod przykryciem, jeśli krokiety zostały wyciągnięte z lodówki) do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Krokiety możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na oleju lub zamrozić usmażone w panierce, rozmrozić, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub na oleju i na bardzo małym płomieniu.
Podawać solo lub z ketchupem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/02/krokiety-z-pieczarkami-i-serem-zotym.html