ßßß
Opis : Jako miłośniczka lasagne klasycznej z sosem bolońskim (przepis wkrótce opublikuję na blogu), postanowiłam odtworzyć w domu wersję lazanii z dodatkiem szpinaku, którą jadłam kiedyś w polskiej restauracji. Wspominam ją bardzo miło do dnia dzisiejszego, ale nigdy nie miałam okazji jej przygotować i tym samym sumienie nie dawało mi spokoju w tej kwestii. W końcu nadszedł dzień, w którym upragniona lazania zagościła u mnie w kuchni. Przepis jest dość pracochłonny ze względu na przygotowanie 3. rodzajów sosów, ale ja tego tak nie odczułam, więc warto się poświęcić.Jako, że uwielbiam klasyczną lazanię i bardzo lubię szpinak, ten rodzaj lazanii okazał się dla mnie hitem. Sos boloński i szpinak wbrew pozorom bardzo do siebie pasują.Nic tylko pozostało mi serdecznie polecić lazanię z sosem bolońskim i szpinakiem, a na pewno Wam zasmakuje.Pochodzenie : kuchnia włoska (twierdzą też, że pomysł na lazanię pochodzi od Amerykanów); przepis własnyIlość : forma o wym. 20/30 cm; 6-8 porcjiSkładniki Podstawowe :250-300 g makaronu Lasagne150 g sera żółtego2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)masło/margaryna do wysmarowania formybułka tarta do wysmarowania formySkładniki Na Sos Boloński :1 średnia cebula2 łyżki oliwy/oleju500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego0,5 płaskiej łyżki mąki pszennej2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%500 g przecieru pomidorowego typu passata1 łyżeczka ziół prowansalskichsólpieprzSkładniki Na Warstwę Szpinakową :2 łyżki oliwy/oleju2 ząbki czosnku600 g mrożonego szpinaku (wyciągniętego wcześniej, aby się rozmroził)2 średnio-czubate łyżki naturalnego serka kremowego (dałam Philadelphię)1 płaska łyżka mąki pszennejsólpieprzSkładniki Na Sos Beszamelowy :3 płaskie łyżki masła/dobrej margaryny3 płaskie łyżki mąki0,5 l mlekasólpieprzPrzygotowanie Sosu Bolońskiego :Posiekać drobno cebulę.Na patelni/w głębszym rondlu rozgrzać oliwę/olej.Dodać cebulę.Zeszklić ją.Dodać mięso.Dodać mąkę.Wymieszać wszystko, a mięso rozbijać w czasie smażenia, aby nie było zbyt dużo brył mięsa. Smażyć, aż uzyska jasny kolor i będzie miękkie.Dodać koncentrat pomidorowy.Dokładnie wymieszać, aż mięso uzyska jednolity kolor.Dodać przecier pomidorowy.Wymieszać dla połączenia się składników.Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.Gotować ok. 5 min.Przygotowanie Warstwy Szpinakowej :Rozgrzać oliwę/olej.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Przesmażyć chwilę.Dodać rozmrożony szpinak wraz z jego sokami.Smażyć do całkowitej miękkości szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut, często mieszając.Gdy ze szpinaku wyparuje nadmiar lub całość wody, dodać serek kremowy.Wymieszać, aby uzyskało jednolitą konsystencję.Oprószyć mąką.Wymieszać dokładnie.Doprawić solą i pieprzem.Przygotowanie Sosu Beszamelowego :W rondlu rozpuścić masło.Dodać mąkę.Wymieszać i zasmażać, aby składniki połączyły się, a konsystencja zgęstniała.Stopniowo w małych ilościach wlewać mleko, po każdym dolaniu, mieszając i czekając, aż konsystencja zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzem.Przygotowanie Końcowe :W wysmarowanej margaryną/masłem i oprószoną bułką tartą formie do zapiekania, układać warstwy wg kolejności (licząc od dołu):1/4 zawartości sosu beszamelowegomakaron Lasagne1/2 zawartości szpinakumakaron Lasagne1/3 zawartości sosu beszamelowego1/2 zawartości sosu bolońskiegomakaron Lasagnepozostałość szpinaku1/2 zawartości sosu beszamelowegopozostałość sosu bolońskiegomakaron Lasagnepozostałość sosu beszamelowegostarty ser żółtybułka tarta2. Nagrzać piekarnik do 180* C.3. Piec pod przykryciem (aby uniknąć wysuszenia górnej warstwy makaronu) 35 min. , a po tym czasie odkryć, aby wierzch się lekko zapiekł i dopiekać jeszcze 10 min.4. Kroić po upływie min. 15 min., aby zapobiec rozjechaniu się warstw lazanii na talerzu (mi najlepiej smakuje na drugi dzień, podparowana w garnku z odrobiną wody lub w szybkowarze).