ßßß
makaron lasagneżółty starty serWarstwa czerwona (składniki na 2 warstwy)mięso mielone 500g1 cebula400ml przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub pomidory w puszcebazyliasól, pieprzMięso podsmażyć, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą bazylię, dosmakować solą i pieprzem.Warstwa szpinakowaduża miska szpinaku1 ząbek czosnku4 łyżki śmietany 12%sól, pieprzgałka muszkatołowaCzosnek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać szpinak, kiedy ugaśnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.Beszamel2 łyżki masła2 łyżki mąkiszklanka mlekasól, pieprzgałka muszkatołowaMasło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować solą, pieprzem i gałką.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z mięsem. Następnie makaron, beszamel i warstwę szpinakową. Znów makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to makaron i resztę beszamelu. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości makaronu.

