Wykonanie
Należę do
grona osób, które bardzo lubią
tuńczyka. Dlatego też, kiedy odkryłam przepis na kotlety z
tuńczyka wiedziałam, że to danie na stałe zagości w moim domu. Tym bardziej, że przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a to jest dla mnie bardzo ważne. Przepis ten został "sprzedany" dalej i cieszy się dużym uznaniem wśród moich znajomych, dlatego też gorąco polecam.Przepis na około 12 kotlecików:2 puszki
tuńczyka w sosie własnym25 sztuk
krakersów1
cebula2 ząbki
czosnku1
jajko6 łyżek
majonezu1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki
musztardy1 łyżka
natki pietruszkisól,
pieprzbułka tartaKrakersy wkładamy do woreczka foliowego, rozgniatamy wałkiem do ciasta i wsypujemy do miski. Dodajemy odsączonego
tuńczyka, posiekaną
cebulę, zmiażdżony
czosnek, roztrzepane
jajko,
majonez,
musztardę,
sok z cytryny,
natkę pietruszki oraz
pieprz i
sól do smaku. Wszystko mieszamy mokrymi rękami i formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym
oleju.Smacznego!