ßßß
Dla 2 osób:200 g razowego pipette (można zastąpić kolankami)400 g kasztanów1/2 szklanki rozdrobnionej gorgonzolikubeczek (200 ml) śmietanki 30%1/2 szklanki drobno pokrojonej pancetty (można zastąpić boczkiem)szczypta otartej gałki muszkatołowejKasztany ponacinać z płaskiej strony, w kształ krzyżyka. Zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.Po tym czasie odcedzić, zalać zimną wodą, wstawić do zagotowania i gotować przez około 40 minut lub, aż kasztany zmiekną. Obrać jeszcze ciepłe (zimne kasztany obiera się zdecydowanie trudniej).Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.Obrane kasztany posiekać.Pancettę wrzucić na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, lekko zrumienić.Posiekane kasztany dodać do pancetty, razem lekko podsmażyć. Dodać śmietankę i gorgonzolę, mieszać na ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać z ugotowanym pipette i szczyptą gałki muszkatołowej.