Wykonanie
Razowe pipette, czyli nieco mniejsze kolanka, możecie kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Kasztany pojawiają się w niektórych supermarketach (moje akurat przyleciały z Włoch).Kombinacja razowgo
makaronu i
kasztanów jest idealna a w połączeniu ze
śmietanką i gorgonzolą wprost wymarzona w taki nijaki dzień jak dziś. Trochę słodkawa, trochę słonawa, trochę zimy i trochę wiosny.
Dla 2 osób:200 g
razowego pipette (można zastąpić kolankami)400 g
kasztanów1/2 szklanki rozdrobnionej gorgonzolikubeczek (200 ml)
śmietanki 30%1/2 szklanki drobno pokrojonej pancetty (można zastąpić
boczkiem)szczypta otartej
gałki muszkatołowejKasztany ponacinać z płaskiej strony, w kształ krzyżyka. Zalać gorącą
wodą i odstawić na 30 minut.Po tym czasie odcedzić, zalać zimną
wodą, wstawić do zagotowania i gotować przez około 40 minut lub, aż
kasztany zmiekną. Obrać jeszcze ciepłe (zimne
kasztany obiera się zdecydowanie trudniej).
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.Obrane
kasztany posiekać.Pancettę wrzucić na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, lekko zrumienić.Posiekane
kasztany dodać do pancetty, razem lekko podsmażyć. Dodać
śmietankę i gorgonzolę, mieszać na ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać z ugotowanym pipette i szczyptą
gałki muszkatołowej.