Wykonanie
Domowej roboty
serek mascarpone. Zaskakująco prosty przepis – przepyszny efekt! Widziałam przepisy gdzie używano kwasu
cytrynowego. W tym
octu winnego – w smaku zupełnie nie wyczuwalny. Przepis z książki „Domowy wyrób nabiału”
Składniki :4 szklanki (1 litr) tłustej
śmietany,1 łyżka
octu na bazie
białego wina.Wykonanie :
Śmietanę wlać do górnej częśći naczynia do gotowania na parze i powoli podgrzewać do temperatury 87,5 st. C, od czasu do czasu mieszając. Temperaturę należy starannie kontrolować.Dodać
ocet i mieszać, aż
śmietana zacznie się warzyć. Naczynie z
serem odstawić pod przykryciem na 15 minut lub do stężenia
sera.Skrzep przelać lub przełożyć łyżką cedzakową na durszlak wyłożony muślinem i umieszczony nad dopasowaną wielkością miską. Po całkowity ostudzeniu skrzep odstawić do lodówki na 24 godziny w celu dalszego osączenia i stężenia.Odlać płyn i przełożyć
mascarpone do naczynia ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed spożyciem dokładnie wymieszać.Z podanej ilości składników wychodzi około 0,5 kg
mascarpone.