Wykonanie
Mój pierwszy
ser domowej roboty. Ależ to frajda! Przetestowany na rodzinie i przyjęty z uznaniem. Przepis pochodzi z tej książkiZ przepisu wychodzi około pół kilograma
mozzarelli.Teraz czeka w kolejce domowa
ricotta i
mascarpone (może jeszcze dziś zrobię)

Składniki :3,7 litra pełnego lub chudego
mleka,2 łyżeczki kwasu
cytrynowego,1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie (kupiłam na allegro),1/4 szklanki chłodnej
wody (12,5-15,5 st. C).Wykonanie :
Mleko wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać kwas
cytrynowy, mieszać 2 minuty.
Mleko podgrzać do temperatury 40,5 st. C (nie musimy mieszać), po czym odstawić z ognia. Starannie sprawdzać temperaturę.Podpuszczkę rozpuścić w chłodnej wodzie, dodać do
mleka i mieszać przez 30 sekund. Garnek odstawić pod przykryciem na 15 minut.Łyżką cedzakową delikatnie przenieść skrzep do naczynia przystosowanego do kuchenki mikrofalowej. Uciskając skrzep, osączyć z nadmiaru
wody.Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę (najwyższa moc). Nadmiar płynu odlać – ostrożnie, bo naczynie będzie bardzo gorące. Skrzep obrócić i ponownie podgrzewać w tej samej temperaturze przez 30 sekund. Wyjąć z kuchenki, osączyć z nadmiaru
serwatki. Powtórzyć całą procedurę i ponownie, uciskając skrzep, osączyć z nadmiaru
serwatki.Drewnianą łyżką mieszać i rozciągać
ser przez ok. 10 minut, aż stanie się nitkowaty i lśniący. Jeśli
mozzarella zbytnio się ostudzi, będzie trudna do rozciągania. W takim przypadku należy ponownie podgrzewać
ser kilka
razy po 30 sekund, do chwili, kiedy odzyska elastyczność.
Mozzarella nadaje się do spożycia od razu, można ją też przechowywać, zanurzoną w wodzie, w lodówce do 3 dni. po 1-2 dniach zmienić
wodę.

