ßßß Cookit - przepis na Domowa mozzarella

Domowa mozzarella

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy ser domowej roboty. Ależ to frajda! Przetestowany na rodzinie i przyjęty z uznaniem. Przepis pochodzi z tej książki
Z przepisu wychodzi około pół kilograma mozzarelli.
Teraz czeka w kolejce domowa ricotta i mascarpone (może jeszcze dziś zrobię)
Składniki :
3,7 litra pełnego lub chudego mleka,
2 łyżeczki kwasu cytrynowego,
1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie (kupiłam na allegro),
1/4 szklanki chłodnej wody (12,5-15,5 st. C).
Wykonanie :
Mleko wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać kwas cytrynowy, mieszać 2 minuty. Mleko podgrzać do temperatury 40,5 st. C (nie musimy mieszać), po czym odstawić z ognia. Starannie sprawdzać temperaturę.
Podpuszczkę rozpuścić w chłodnej wodzie, dodać do mleka i mieszać przez 30 sekund. Garnek odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Łyżką cedzakową delikatnie przenieść skrzep do naczynia przystosowanego do kuchenki mikrofalowej. Uciskając skrzep, osączyć z nadmiaru wody.
Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę (najwyższa moc). Nadmiar płynu odlać – ostrożnie, bo naczynie będzie bardzo gorące. Skrzep obrócić i ponownie podgrzewać w tej samej temperaturze przez 30 sekund. Wyjąć z kuchenki, osączyć z nadmiaru serwatki. Powtórzyć całą procedurę i ponownie, uciskając skrzep, osączyć z nadmiaru serwatki.
Drewnianą łyżką mieszać i rozciągać ser przez ok. 10 minut, aż stanie się nitkowaty i lśniący. Jeśli mozzarella zbytnio się ostudzi, będzie trudna do rozciągania. W takim przypadku należy ponownie podgrzewać ser kilka razy po 30 sekund, do chwili, kiedy odzyska elastyczność. Mozzarella nadaje się do spożycia od razu, można ją też przechowywać, zanurzoną w wodzie, w lodówce do 3 dni. po 1-2 dniach zmienić wodę.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1561