ßßß Cookit - przepis na Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

nazwa

Wykonanie

sobota, 29 Październik 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Marmolada z pigwy
Marmolada powstaje z przetartych owoców gotowanych z dużą ilością cukru . Słowo marmolada pochodzi od portugalskiego marmelada, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z marmelo czyli właśnie z pigwy.
Składniki:
owoce pigwy
cukier (w większości przepisów jest około 8o dag na kilogram owoców ale ja daję trochę mniej)
Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Rozcieramy blenderem lub przecieramy przez sito. Dosypujemy cukier i… gotujemy aż zgęstnieje i nabierze ciemnej barwy. Pamiętamy o bardzo częstym mieszaniu bo marmoladę łatwo przypalić.
Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy. Osuszamy. Marmoladę przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/przetwory/marmolada-z-pigwy