Wykonanie
sobota, 29 Październik 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Marmolada z
pigwyMarmolada powstaje z przetartych
owoców gotowanych z dużą ilością
cukru . Słowo
marmolada pochodzi od portugalskiego marmelada, które oryginalnie oznaczało rodzaj
przetworu owocowego sporządzanego z marmelo czyli właśnie z
pigwy.Składniki:
owoce pigwycukier (w większości przepisów jest około 8o dag na kilogram
owoców ale ja
daję trochę mniej)
Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Rozcieramy blenderem lub przecieramy przez sito. Dosypujemy
cukier i… gotujemy aż zgęstnieje i nabierze ciemnej barwy. Pamiętamy o bardzo częstym mieszaniu bo
marmoladę łatwo przypalić.Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy. Osuszamy.
Marmoladę przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.