Wykonanie
sobota, 14 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Koktajl
truskawkowy na
zsiadłym mleku. Smak dzieciństwa. Upalne lato, słodkie, soczyste
truskawki i zimne
zsiadłe mleko. Uwierzycie że mam sąsiada, który sprzedaje
mleko od własnej krowy? Świeże, jeszcze ciepłe, przelewam do dzbanka i odstawiam na 2-3 dni. Z
zsiadłego mleka przygotowuję
twarożek albo robię koktajl z sezonowymi
owocami. Dodaję do niego garść
młodych listków
szpinaku z ogródka i dosładzam łyżeczką
miodu. Mmm…Składniki:około pół kilograma
truskawek, pozbawionych szypułek i pokrojonych na połówkiszklanka zimnego
zsiadłego mleka (razem ze
śmietanką)garść
młodych liści
szpinaku, umytych i osuszonychewentualnie łyżeczka
mioduKoktajl przygotowuję w blenderze z dzbankiem. Napełniam cały dzbanek
truskawkami, dodaję szklankę
zsiadłego mleka i garść liści młodego
szpinaku. Blenduję. Próbuję i jeśli
truskawki były mało słodkie, dodaję
miodu do smaku. Smacznego!

Sfinansowano z Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw