Wykonanie
GD Star Ratingloading...

Delikatny i kremowy sernik oreo. Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad tym sernikiem, aż w końcu nadszedł ten dzień… Polecam.Składniki
spodu:opakowanie
ciastek oreo 150-180 g – bez białego kremu50 g roztopionego
masłaCiasteczka bez kremu zmiksować lub pokruszyć, dokładnie wmieszać z
masłem, wyłożyć blaszkę i zapiec ok 10 min w temp. 180°C.Masa serowa:750 g
sera białego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego250 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki 30% + 200 ml do udekorowania ciasta1 szkl
cukru pudru4
jajkabudyń waniliowydodatkowo kilka połamanych
ciasteczek oreo do masy serowej i do dekoracji wierzchu sernika (bez usuwania kremu)Wszystkie składniki masy serowej zmiksować ale delikatnie tylko do połączenia żeby nadmiernie nie napowietrzać masy. Wyłóż masę na podpieczony spód. Powkładaj połamane
ciasteczka. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 10 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz jeszcze ok 60 min. Ostudź przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Chłodne ciasto wstaw do lodówki najlepiej na noc.Na wierzch serniczka wyłóż ubitą
śmietankę. Udekoruj
ciasteczkami.Do
śmietanki możesz dodać trochę
cukru i utrwalacz do
bitej śmietany.