Wykonanie
Cześć,Tym razem przetestowałam zdrowszy zamiennik dla
chipsów w postaci pikantnej pieczonej
ciecierzycy . Okazała się ona idealna i jako mała przegryzka i jako dodatek do zup-kremów (szczególnie z dyni i
pora). Przepis znalazłam na Kolarskiej kuchni . Zapraszam.Składniki:1 puszka
ciecierzycy,1 łyżka
oliwy z oliwek,1/4 łyżeczki
soli morskiej,1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki,1/4 łyżeczki
kurkumy,1/2 łyżeczki
papryki chili.Making-of:
Ciecierzycę płuczemy oraz odsączamy (można tutaj wykorzystać papierowy ręcznik aby ją dokładnie osuszyć).Osuszoną
ciecierzycę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.W misce mieszamy
oliwę wraz z wszystkimi
przyprawami. Wrzucamy do niej podpieczoną
ciecierzycę. Mieszamy ją z
przyprawami i ponownie wykładamy na blachę i zapiekamy przez 15 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając w nim
ciecierzycę aż ostygnie. Przekąska najlepsza jest do spożycia zaraz po ostygnięciu.Smacznego!GosiaReklamy