ßßß

Składniki:6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytrynyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonejświeże owoce sezonowe np maliny, winogron6 łyżeki konfitury Babuni z malinW misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Pod koniec dodajemy octu winnego lub soku z cytryny i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połaczenia się składników.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, 23 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder mieszamy. Wykładamy na wystudzoną bezę, dekorujemy świeżymi owocami. Przed podaniem bezę polewamy konfiturą z malin.Smacznego :-).Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.Polecam serwety bankietowe ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezentyŹródło inspiracji