Wykonanie
Macie ochotę na zdrowy deser? Potrzebujecie alternatywy dla batonów? Te
trufle to idealne i pyszne rozwiązanie. Bez pieczenia, bez dodatku
cukrów i słodzików, bez tłuszczu, ulepszaczy. Idealne. Naturalne. I pyszne. Łatwo je zrobić, jednak jeśli nie chcecie używać cięższego sprzętu (maszynka do mielenia), to namoczcie dobrze
daktyle./około 21 sztuk; inspiracja /

300 g
suszonych daktyli bez pestekwrząca
woda (w ilości pozwalającej na przykrycie
daktyli)80 g zmielonych
orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi
orzechami)30 g niesłodzonego
kakaoDaktyle zalać wrzącą
wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić
daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać
kakao i
orzechy, wymieszać.Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia
daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do
mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by
daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie
mieć problem ze zmieleniem całej masy.

Smacznego!