Wykonanie
Każda gospodyni musi
mieć conajmniej jeden dobry przepis na
ciasteczka z
czekoladą. Dzięki naszej recepturze wasze tzw. „przepiśniki”wzbogacą się o kolejny łatwy w przygotowaniu przepis. Z podanej receptury wykonacie ok. 20 pokaźnych
ciasteczek, które wyglądają niezwykle apetycznie i uwieżcie mi- nieziemsko smakują.Kruche
ciasteczka z kawałkami
czekolady spełnią swoją rolę podczas wielu uroczystości. Swoim wyjątkowym smakiem, zapachem wzbogacą niejedno przyjęcie urodzinowe dziecka, Wielkanoc lub czas Bożego Nardzenia .
2 szklanki
mąki tortowej (pszennej)1/2 szklanki
płatków lub
otrębów owsianych1
jajko200 g
masła 82 %szczypta
solipół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiejpapier do pieczenia
Przygotowanie:Miękkie
masło utrzyj za pomocą miksera wraz
cukrem na jednolitą, jasną masę. Następnie do masy wbij całe
jajko i wszystko starannie wymieszaj. Gdy wszystkie trzy składniki połączą się dodaj
otręby owsiane. Następnie przesypując przez sitko dodaj wszystkie składniki sypkie tj.
mąkę,
sól,
sodę oczyszczoną. Ciasto dokładnie wymieszaj i starannie zagnieć. Na sam koniec dodaj posiekane na drobno
czekolady.Z gotowego ciasta formuj kulki, a następnie spłaszczaj je dłonią i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje
ciastka miały ok. 8 cm średnicy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C do momentu zarumienienia się
ciastek. Czas pieczenia zalezy od piekarnika i wielkości
ciastek.Stosując rozmiar
ciastek zbliżony do mojego powinno ich wyjść około 20 sztuk.