ßßß
 
            
         Sernik bez pieczenia Rocher to kontynuacja przepysznej linii deserów i wypieków inspirowanych tymi pralinkami. Sernik jest prosty do wykonania, szybki i bez dodatku żelatyny. Wygląda dostojnie i świątecznie, pięknie się prezentując na stole. Doskonały również na małe przyjęcia dla mniejszych lub większych łasuchów :-).Składniki na spód:90 g wafelków z orzechami laskowymiWafelki pokruszyć. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na spód wysypać pokruszone wafelki, równo je rozprowadzić.Składniki na masę serową:125 g serka mascarpone250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie80 g deserowej czekolady, roztopionej400 g nutelli200 ml śmietany kremówki 36% (lub double cream 48-50%), schłodzonejWszystkie składniki oprócz śmietany kremówki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić serek mascarpone i twaróg. Utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać nutellę, roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia (bez ubijania, mieszadło miksujące). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną kremówkę i dodać w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug bitej śmietany. Nadzienie przełożyć na spód wafelkowy, wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce (10 - 12 godzin).Polewa czekoladowa:80 g deserowej czekolady, posiekanej60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego stężenia sosu.Ponadto:8 pralinek Rocherposiekane i podpieczone orzechy laskowe, do posypaniaSchłodzony sernik przełożyć na paterę i polać gęstniejącym sosem. Ozdobić posiekanymi orzechami laskowymi i pralinkami. Schłodzić.Smacznego :-).
Sernik bez pieczenia Rocher to kontynuacja przepysznej linii deserów i wypieków inspirowanych tymi pralinkami. Sernik jest prosty do wykonania, szybki i bez dodatku żelatyny. Wygląda dostojnie i świątecznie, pięknie się prezentując na stole. Doskonały również na małe przyjęcia dla mniejszych lub większych łasuchów :-).Składniki na spód:90 g wafelków z orzechami laskowymiWafelki pokruszyć. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na spód wysypać pokruszone wafelki, równo je rozprowadzić.Składniki na masę serową:125 g serka mascarpone250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie80 g deserowej czekolady, roztopionej400 g nutelli200 ml śmietany kremówki 36% (lub double cream 48-50%), schłodzonejWszystkie składniki oprócz śmietany kremówki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić serek mascarpone i twaróg. Utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać nutellę, roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia (bez ubijania, mieszadło miksujące). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną kremówkę i dodać w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug bitej śmietany. Nadzienie przełożyć na spód wafelkowy, wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce (10 - 12 godzin).Polewa czekoladowa:80 g deserowej czekolady, posiekanej60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego stężenia sosu.Ponadto:8 pralinek Rocherposiekane i podpieczone orzechy laskowe, do posypaniaSchłodzony sernik przełożyć na paterę i polać gęstniejącym sosem. Ozdobić posiekanymi orzechami laskowymi i pralinkami. Schłodzić.Smacznego :-).


