ßßß Cookit - przepis na ,,Tęczowe jajka wielkanocne”

,,Tęczowe jajka wielkanocne”

nazwa

Wykonanie

Odsłon pisanek i jajek wielkanocnych może być wiele. Nie spodziewałaś się pewnie jednak, że można zrobić pisankę z galaretki? Nie jest to skomplikowane, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Dla efektu warto się jednak poświęcić. Prosty przepis na deser przyjemne dla oka i podniebienia słodkości. To również pomysł na ciekawy deser na Wielkanoc albo na niebanalny prezent.
Składniki:
Galaretki owocowe różne smaki i kolory
Wydmuszki z jajek z dziurką z jednej strony
Robimy wydmuszkę robiąc otwór z tej szerszej strony jajka. Skorupki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem, wypłukujemy. Opakowanie każdej galaretki rozpuszczamy w jednej szklance przegotowanej, gorącej wody. Następnie układamy puste skorupki w wytłaczance po jajach. Przez dziurkę nalewamy ostrożnie pierwszą warstwę galaretki. Jajka wkładamy do lodówki do stężenia a następnie napełniamy pozostałe skorupki. Po około 30 minutach napełniamy jajka kolejną warstwą galaretki innego koloru. I tak do wyczerpania wydmuszek i galaretek. Napełnione jajka kolejnymi warstwami wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki i delikatnie obieramy skorupki.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/teczowe-jajka-wielkanocne