Wykonanie
Odsłon pisanek i
jajek wielkanocnych może być wiele. Nie spodziewałaś się pewnie jednak, że można zrobić pisankę z galaretki? Nie jest to skomplikowane, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Dla efektu warto się jednak poświęcić. Prosty przepis na deser przyjemne dla oka i podniebienia słodkości. To również pomysł na ciekawy deser na Wielkanoc albo na niebanalny prezent.Składniki:
Galaretki owocowe różne smaki i koloryWydmuszki z
jajek z dziurką z jednej strony

Robimy wydmuszkę robiąc otwór z tej szerszej strony
jajka. Skorupki dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą, sparzamy wrzątkiem, wypłukujemy. Opakowanie każdej
galaretki rozpuszczamy w jednej szklance przegotowanej, gorącej
wody. Następnie układamy puste skorupki w wytłaczance po jajach. Przez dziurkę nalewamy ostrożnie pierwszą warstwę
galaretki.
Jajka wkładamy do lodówki do stężenia a następnie napełniamy pozostałe skorupki. Po około 30 minutach napełniamy
jajka kolejną warstwą
galaretki innego koloru. I tak do wyczerpania wydmuszek i
galaretek. Napełnione
jajka kolejnymi warstwami wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki i delikatnie obieramy skorupki.