ßßß
Składniki:10 pustych skorupek po jajkach2, 3 różnokolorowe galaretkiDo przygotowania galaretek potrzebujemy 10 skorupek z jajek. Jako, że ja akurat piekłam babki to bez problemu udało mi się te skorupki zgromadzić. Można je ze spokojem zbierać kilka dni, jednak należy pamiętać by skorupki za każdym razem dokładnie myć. Jak przygotować taką skorupkę? Otóż od góry robimy dziurę i przez nią „wylewamy” jajko. Pustą skorupkę myjemy pod bieżącą wodą. Kiedy mamy już 10 skorupek układamy je w misce i wyparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy galaretki dodając 2/3 ilości wody jaka jest podana na opakowaniu. Jeśli mamy galaretkę na 500ml wody to dajemy około 330ml. Czekamy nieco aż galaretka ostygnie. Następnie wlewamy do skorupek i odstawiamy, najlepiej na całą noc, do lodówki. Pozostaje tylko obranie jajek. Skorupki odchodzą bez problemu. Pod spodem natomiast będziemy mieli podwójną błonę pergaminową (taką białawą błonkę) którą obiera się nieco ciężej, ale również schodzi. Po tym procesie jajeczka można zajadać. Smacznego!



A tu próby podebrania jajek:
