ßßß Cookit - przepis na Zapowiedź X jubileuszowego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu

Zapowiedź X jubileuszowego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu

nazwa

Składniki

Wykonanie

To wspomnienie z Konkursu nalewek na Festiwalu Smaku sprzed dwóch lat, kiedy to zbierałam autografy osobistości kulinarnych w swojej książce. W tym roku być może będę miała okazję uzupełnić kolekcję o podpis Jana Kuronia, bo on będzie specjalnym gościem jubileuszowego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, w dniach 12-16 sierpnia. Kilka dni temu byłam na konferencji prasowej zapowiadającej wydarzenie, zacytuję więc fragmenty informacji prasowej.
Głównym miejscem wydarzeń imprezy jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad setka, będą wśród nich nie tylko producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski ale też importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż Jarmark. Konkursy kulinarne w tym największy turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.
W ramach historyczno – edukacyjnego projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” kontynuujemy edukację najmłodszych. W ramach interaktywnych warsztatów prowadzonych przez Katię Roman – Trzaskę dzieci z klas 1-3 dowiedzą się sporo o kuchni pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu.
Temat „Stołu Mieszka i Dobrawy” pojawi się też na specjalnej kolacji przygotowanej w restauracji Toga przez trójkę Szefów – Ewę Michalską, Jana Kuronia i Michała Seydę. W tym roku będę miała przyjemność wziąć w niej udział i na blogu pojawi się relacja
Poza jarmarkiem na starym rynku, organizatorzy zapraszają na Śniadanie na Trawie w parku im. Jana Pawła II na Łęgach Dębińskich, Kulinarne Lato w Mieście na Placu Bernardyńskim i RUSZTowanie na Śródce – wszędzie tam będzie możliwość spotkania z ciekawymi producentami i gastronomami.
Na tegorocznej edycji OFDS swoją premierę będzie miała kulinarno-fantastyczna gra RPG „Beszamel” autorstwa Marka Starosty (Wydawnictwo” Kuźnia Gier). Miłośnicy fantasy wezmą udział w rozgrywkach i spotkaniu z autorem w sobotę 13 sierpnia w pubie Lot Chmiela.
Jak co roku organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach. Smak Powiatu Poznańskiego 2016 to konkurs skierowany do producentów wysokiej jakości żywności pochodzącej z 17 gmin okalających Poznań. Twórcy domowych nalewek powinni wystartować w konkursie Polska Nalewka Roku. Najbardziej prestiżowy turniej nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziesiąty. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 14 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt.
Szczegółowy program imprezy znaleźć można na stronie http://www.ofds.pl/pl/ oraz na facebookowym profilu .
Relacje z poprzednich Festiwali Smaku można znaleźć ba blogu tutaj .
Do zobaczenia za kilka dni w Poznaniu !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zapowiedz-x-jubileuszowego-festiwalu-dobrego-smaku-poznaniu