Wykonanie
To wspomnienie z Konkursu
nalewek na Festiwalu Smaku sprzed dwóch lat, kiedy to zbierałam autografy osobistości kulinarnych w swojej książce. W tym roku być może
będę miała okazję uzupełnić kolekcję o podpis
Jana Kuronia, bo on będzie specjalnym gościem jubileuszowego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, w dniach 12-16 sierpnia. Kilka dni temu byłam na konferencji prasowej zapowiadającej wydarzenie, zacytuję więc fragmenty informacji prasowej.Głównym miejscem wydarzeń imprezy jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje
kramy rozłoży na nim w tym roku ponad setka, będą wśród nich nie tylko producenci regionalnych specjałów,
serów,
wędlin,
pieczywa,
miodów, ryb czy
nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski ale też importerzy włoskich
trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich
chałw czy wysokiej jakości włoskiej
oliwy.Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż Jarmark. Konkursy kulinarne w tym największy turniej
nalewek domowych – Polska
Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.
W ramach historyczno – edukacyjnego projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” kontynuujemy edukację najmłodszych. W ramach interaktywnych warsztatów prowadzonych przez
Katię Roman – Trzaskę dzieci z klas 1-3 dowiedzą się sporo o kuchni pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu.Temat „Stołu Mieszka i Dobrawy” pojawi się też na specjalnej kolacji przygotowanej w restauracji Toga przez trójkę Szefów – Ewę Michalską,
Jana Kuronia i Michała Seydę. W tym roku
będę miała przyjemność wziąć w niej udział i na blogu pojawi się relacjaPoza jarmarkiem na starym rynku, organizatorzy zapraszają na Śniadanie na Trawie w parku im.
Jana Pawła II na Łęgach Dębińskich, Kulinarne Lato w
Mieście na Placu Bernardyńskim i RUSZTowanie na Śródce – wszędzie tam będzie możliwość spotkania z ciekawymi producentami i gastronomami.Na tegorocznej edycji OFDS swoją premierę będzie miała kulinarno-fantastyczna gra RPG „Beszamel” autorstwa
Marka Starosty (Wydawnictwo” Kuźnia Gier). Miłośnicy fantasy wezmą udział w rozgrywkach i spotkaniu z autorem w sobotę 13 sierpnia w pubie Lot Chmiela.Jak co roku organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach. Smak Powiatu Poznańskiego 2016 to konkurs skierowany do producentów wysokiej jakości żywności pochodzącej z 17 gmin okalających Poznań. Twórcy domowych
nalewek powinni wystartować w konkursie Polska
Nalewka Roku. Najbardziej prestiżowy turniej
nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziesiąty. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 14 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt.Szczegółowy program imprezy znaleźć można na stronie http://www.ofds.pl/pl/ oraz na facebookowym profilu .Relacje z poprzednich Festiwali Smaku można znaleźć ba blogu tutaj .Do zobaczenia za kilka dni w Poznaniu !