Wykonanie

Moje ulubione smaki -
cytryna i
bezy, tym razem w postaci obłędnych
lodów do wykonania szybko i bez maszyny. Przepis opiera się na użyciu
mleka skondensowanego słodzonego i ubiciu go z kremówką i cytrynowymi dodatkami.
Bezy dodajemy pokruszone, lekko miękną w lodach (dlatego nie kruszymy ich na drobniutkie kawałki - większe pozostają bardziej chrupkie), ale są w dalszym ciągu wyczuwalne, słodziutkie i dodają
lodom ciekawej faktury. Bardzo polecam!Składniki na około 1 , 5 litra:1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego (400 g), schłodzonego*600 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejskórka otarta z 2
cytryn, najlepiej niewoskowanychświeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny2 łyżki
likieru limoncello (lub
wódki)140 g bezików (20 g odłożone do pokruszenia na wierzch)Dwie
cytryny wyparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wycisnąć sok.
Bezy pokruszyć na większe kawałki.Schłodzone
mleko i
śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu lub misie miksera i rozpocząć ubijanie. Ubijać do powstania gęstego kremu. Do tak powstałego kremu dodać skórkę otartą z 2
cytryn, sok z 1
cytryny i
likier cytrynowy. Wymieszać dokładnie szpatułką. Dodać pokruszone
bezy (część z nich odłożyć) i wymieszać. Przełożyć do pojemniczka, następnie przykryć, umieścić na 4 godziny w zamrażarce. Przed podaniem ocieplić przez 10 minut w temperaturze pokojowej a na wierzch wysypać odłożone pokruszone
bezy.* Uwaga na gramaturę puszek z
mlekiem - w UK mają zawartość 400 g, w Polsce zazwyczaj ponad 530 g.Smacznego :-).