ßßß Cookit - przepis na Lody lemon meringue

Lody lemon meringue

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione smaki - cytryna i bezy, tym razem w postaci obłędnych lodów do wykonania szybko i bez maszyny. Przepis opiera się na użyciu mleka skondensowanego słodzonego i ubiciu go z kremówką i cytrynowymi dodatkami. Bezy dodajemy pokruszone, lekko miękną w lodach (dlatego nie kruszymy ich na drobniutkie kawałki - większe pozostają bardziej chrupkie), ale są w dalszym ciągu wyczuwalne, słodziutkie i dodają lodom ciekawej faktury. Bardzo polecam!
Składniki na około 1 , 5 litra:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g), schłodzonego*
600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
skórka otarta z 2 cytryn, najlepiej niewoskowanych
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
2 łyżki likieru limoncello (lub wódki)
140 g bezików (20 g odłożone do pokruszenia na wierzch)
Dwie cytryny wyparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wycisnąć sok. Bezy pokruszyć na większe kawałki.
Schłodzone mleko i śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu lub misie miksera i rozpocząć ubijanie. Ubijać do powstania gęstego kremu. Do tak powstałego kremu dodać skórkę otartą z 2 cytryn, sok z 1 cytryny i likier cytrynowy. Wymieszać dokładnie szpatułką. Dodać pokruszone bezy (część z nich odłożyć) i wymieszać. Przełożyć do pojemniczka, następnie przykryć, umieścić na 4 godziny w zamrażarce. Przed podaniem ocieplić przez 10 minut w temperaturze pokojowej a na wierzch wysypać odłożone pokruszone bezy.
* Uwaga na gramaturę puszek z mlekiem - w UK mają zawartość 400 g, w Polsce zazwyczaj ponad 530 g.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-lemon-meringue