ßßß Cookit - przepis na Likier chałwowy

Likier chałwowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam chałwę i likiery. Postanowiłam połączyć te dwa smaki i powstało cudo. Na ogół jestem krytyczna wobec swoich przepisów, ale od tego likieru trudno się oderwać, więc polecam. Ponieważ przepis jest moim pomysłem, to ma jeszcze pewne niedociągnięcia. Mianowicie ponieważ nie chciałam zgubić smaku chałwy i nie lubię zbyt mocnych likierów, to słabo go rozrzedziłam. W efekcie w smaku jest pychota, natomiast musiałam wlać go do słoika i wyjadać łyżeczką, inaczej trudno byłoby go wydobyć. Nadaje się też jako nadzienie do pralinek, albo polewa do lodów i deserów. Oczywiście trzeba brać pod uwagę to, że likier zgęstnieje podczas pobytu w lodówce. Niemniej polecam, bo jest pyszny :D
/przepis własny/
1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego - ok 530 g (niegotowane; ja używam z Gostynia, w czerwonym opakowaniu)
200g chałwy, smak dowolny
ok. 80-100 ml wódki (dostosować do własnych upodobań pamiętając, że po kilku dniach likier będzie łagodniejszy), ta ilość pozwala uzyskać dość słaby likier, gdzie alkohol tylko przełamuje słodycz
5-6 łyżek śmietany kremówki
Mleko i pokruszoną chałwę podgrzewać w garnuszku na małym ogniu. Ciągle mieszać, aż chałwa się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia. Następnie powolnym strumieniem wlewamy wódkę, ciągle mieszając. Dla konsystencji dodajemy śmietanę. Mieszamy, wlewamy do wyparzonego wrzątkiem słoika. Staramy się nie zjeść wszystkiego, bo najlepiej smakuje o 2-3 dniach. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/11/Likier-chalwowy.html