ßßß
Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na szybki i łatwy deser, jaki jest w naszej rodzinie już od dawna. Taki budyń robiła nam moja mama, a teraz ja robię go dla Juniora. Zresztą po raz pierwszy Junior jadł ten budyń właśnie jak był na feriach u babci. Można oczywiście przygotować własny, domowy budyń, ja dzisiaj zrobiłam z gotowego.Wspaniale smakuje i jest super metodą na głoda. Ja użyłam ryżu białego i myślę, że on najbardziej się nadaje.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 budyń waniliowy- pół woreczka ugotowanego ryżu białego- jagody leśne deserowe- łyżka cukru- 500 ml mlekaPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 400 ml mleka i zagotowujemy go z łyżką cukru, pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Jak mleko będzie już się gotowało to wlewamy budyń i mieszamy, wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy. Przekładamy budyń do szklaneczek (trzy porcje) i schładzamy. Jak już budyń z ryżem będzie zimny to dodajemy jagody z sokiem. Pyszny, szybki i łatwy deser lub drugie śniadanie.