Wykonanie
Choć cierpię ostatnio na straszny brak czasu, nie przeszkadza mi to w sięganiu po kolejne książki o tematyce kulinarnej. Czasem jest to powieść, a czasem po prostu zbiór przepisów.

Tym razem skupiłam się na publikacji Basi Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji polskiego MasterChef. Jest to "kulinarna autobiografia".
Basia Ritz opowiada o swoim życiu poprzez dobór najlepszych, jej zdaniem, potraw: pikantnych i
pieprznych oraz słodkich delicji.Przywołuje smaki dzieciństwa - np. zupę szczawiową z
jajkiem i grzankami...

czy
wątróbki drobiowe z
cebulką i
wiśniami...

Wspomina smaki "obcej ziemi" - np. Kaiserschmarrn... (kto wie, co to?)

Twierdzi, że "podróże kształcą", a wszystkie doświadczenia składają się na jej wariacje o Masterchefie... - tu np. pieczone
jabłka faszerowane marcepanem i
bakaliami z karmelem...

Wspomnienia Basi Ritz czyta się z przyjemnością, wraz z nią krąży się nad stołem zastawionym pysznościami... Inspiruje, kusi... Z każdą kolejną stroną rośnie apetyt na więcej... więcej smaków, więcej zapachów, więcej radości z jedzenia :)