Wykonanie
Babka. Ciasto na każdą okazję - ze szczególnym naciskiem na Wielkanoc. Ciasto łatwe w przygotowaniu i posiadające tak wiele wariacji, że nie tylko zawsze pasuje, ale i każdy znajdzie coś dla siebie. Babka na
majonezie to przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Strach pomyśleć, ile ma lat. Na szczęście ten przepis się nie starzeje :)

Składniki:5
jajek3 łyżki
majonezu1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1 szkl.
cukruolejek śmietankowyszczypta
solitłuszcz do wysmarowania formy
mąka do wysypania formySposób przygotowania:Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawaj powoli
cukier. Następnie na minimalnych obrotach wymieszaj z
żółtkami i dodawaną po 1 łyżce
mąką. Na sam koniec wmieszaj olejek i
majonez. Piecz ok. 45-50 minut w 180 st.