Wykonanie

Jak
zrobi ć wi
órki z kokosa? - zastanawiałam się od dawna . Wreszcie kiedyś kupiłam piękny
orzech kokosa i do dzieła! Teraz przygotowanie wi
órków samodzielnie w domu nie jest dla mnie żadnym problemem. Mam dokładnie opracowaną technikę produkcji wi
órków kokosowych ... Oto mój przepis: Zaczynam od starannego umycia
kokosa. U podstawy
kokosa znajduj ą się trzy wgłębienia. W jednym robię otw ór
ostrym no żem i wylewam płyn. Jest to niemal przezroczysta
woda, lekko zabarwiona na biało, o bardzo przyjemnym słodkawym smaku i
kokosowym aromacie. Następnie tępą stroną noża uderzam w połowie
kokosa (wok ó ł obwodu), aby skorupa pękła. Podważam miąższ i wyjmuję go ze skorupy.Przepis: Jak zrobić wi
órki kokosoweSk ładniki:1
orzech kokosa na ok. 170 g wi
órkówPrzygotowanie:
Kokosa umyj. U podstawy
orzecha kokosa znajduj ą się trzy wgłębienia. W jednym zr ób otwór
ostrym no żem i wylej płyn. Następnie tępą stroną noża uderzaj w połowie
kokosa (wok ó ł obwodu), aby skorupa pękła. Podważ miąższ i wyjmij go ze skorupy. Jeżeli skorupa
kokosa jest wyjątkowo twarda i nie da się go rozłupać nożem, wł ó ż
kokosa do mocno nagrzanego piekarnika i trzymaj tak długo, aż skorupa popęka i da się pociąć na kawałki. Następnie obierz brązową sk órk ę. Miąższ zetrzyj na tarce na małych oczkach. Podsusz w piekarniku z włączoną funkcją termo-obiegu.