Wykonanie
Dobrej jakości składniki tworzą z niczego przekąskę lub danie idealne, czego przykładem jest pyszna i uzależniająca prażona
cieciorka . Idealny zamiennik
chipsów, a także dodatek do past czy wegańskich sałatek i zup. Polecam!Jak wiecie, nasz blog stawia na jakość i smak. Do potraw staramy się używać jak najlepszych składników, w tym bardzo często bio. Wiemy, że nie jest to bez znaczenia. Nie tylko wpływa to na nasze zdrowie, ale i na smak potrawy. Złej jakości składnik może ją całkowicie popsuć lub sprawić, że nie będzie już tak wyjątkowa. Wielu z Was zapewne się teraz oburzy, że namawiam do kupowania
drogich składników. Nic bardziej mylnego. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma możliwości finansowe wydawania w sklepach ekologicznych horrendalnych
sum, także i ja. Jadnak i wiem, że jeśli chcemy, znajdziemy dobrej jakości eko składniki po nawet i połowę niższych cenach. Wszystko zależy od naszych chęci i zaangażowania. Można poszukać taniego internetowego sklepu ekologicznego, hurtowni lub dotrzeć do samego producenta (a nie kupować przez pośredników). Wysiłek ten wynagrodzi nam nasze zdrowie, a przede wszystkim zdrowie naszych dzieci. Lepiej wydać o 100 zł więcej miesięcznie na jedzenie, niż
potem wielkie
sumy na lekarzy. Pewnie wielu nie
wierzy mi, że zdrowe jedzenie leczy. Rozumiem Waszą postawę, jednak nie chodzi mi tu o wielkie zdrowotne właściwości eko produktów (choć również i takie posiadają). Używając ich, przestajemy faszerować swoje ciała różnymi chemicznymi substancjami, które powoli, latami niszczą nasze organizmy doprowadzając do wielu skomplikowanych chorób. Przecież nasze zdrowie jest jedną z najważniejszych rzeczy, jakie posiadamy. Dbajmy o nie.A dzisiaj mała aczkolwiek pyszna i zdrowa przekąska. Idealnie zastępuje
chipsy, choć uwaga - uzależnia! Co powiecie na prażoną
cieciorkę ? :)

wegańska bezglutenowa- 3/4 szklanki
cieciorki namoczonej przez 24 h w wodzie (można użyć
cieciorki z puszki, której wtedy nie moczymy, jednak w końcowym etapie jest mniej chrupiącą), moczymy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce)-
sól morska- 1-2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki (my używamy takiej)- 1 łyżka
oliwyOdsączoną z
wody cieciorkę wrzucam do miski. Skrapiam ją
oliwą, posypuję
czerwoną papryką,
solę. Dokładnie mieszam.Całość wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 30-40 min w 180 st. C, aż
cieciorka będzie chrupiąca. Co jakiś czas mieszam, aby ziarenka się równo przypiekły. Pod koniec pieczenia dobrze pilnuję
cieciorki, by się nie przypaliła. Prażona
cieciorka idealnie sprawdza się jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do past i zup.Smacznego!