ßßß
W sumie to sama nie wiem, która nazwa jest lepsza, jednak jakby nie było smak tego napoju jest genialny. Często pijam go zamiast tradycyjnej porannej kawy i tak naprawdę jest wystarczająco syty, że starcza mi do drugiego śniadania :) Połączenie smaku kawy i banana jest uzależniające, a kiedy dodatkowo podamy napój z porcją bitej śmietany (w niezdrowej wersji, miłym popołudniem :D) to istna rozpusta gotowa :)Jeśli nie macie czasu nie musicie schładzać banana w zamrażalce, wystarczy do kawy dodać kilka kostek lodu i też będzie pyszna :) Ja w zamrażalniku zawsze mam pod ręką pokrojone w plasterki mocno dojrzałe banany, których nikt z domowników już nie chciał jeść i w takiej sytuacji są one idealne. Także pamiętajcie, nie wyrzucajcie zbyt dojrzałych bananów :) Zawsze możecie je wykorzystać do takiej oto kawki albo do tych zdrowych lodów (jak już zima wiosną sobie pójdzie :D )SKŁADNIKI (na dwie porcje):150 ml świeżo zaparzonej kawy200 ml zimnego mleka1 dojrzały banan (obrany ze skórki, pokrojony w plasterki i schodzony w zamrażalniku przez około 30-40 minut)cukier trzcinowy do smaku (ja pomijam)opcjonalnie: bita śmietana, kakao do oprószeniaWYKONANIE:Schłodzonego banana zblenduj dokładnie z mlekiem, wlej kawę i ponownie zmiksuj całość, ewentualnie dosłodź do smaku. Przelej do szklanki. Gotowe! Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao. Smacznego!