Wykonanie
W
sumie to sama nie wiem, która nazwa jest lepsza, jednak jakby nie było smak tego
napoju jest genialny. Często pijam go zamiast tradycyjnej porannej
kawy i tak naprawdę jest wystarczająco syty, że starcza mi do drugiego śniadania :) Połączenie smaku
kawy i
banana jest uzależniające, a kiedy dodatkowo podamy
napój z porcją
bitej śmietany (w niezdrowej wersji, miłym popołudniem :D) to istna rozpusta gotowa :)Jeśli nie macie czasu nie musicie schładzać
banana w zamrażalce, wystarczy do
kawy dodać kilka kostek
lodu i też będzie pyszna :) Ja w zamrażalniku zawsze mam pod ręką pokrojone w plasterki mocno dojrzałe
banany, których nikt z domowników już nie chciał jeść i w takiej sytuacji są one idealne. Także pamiętajcie, nie wyrzucajcie zbyt dojrzałych
bananów :) Zawsze możecie je wykorzystać do takiej oto
kawki albo do tych zdrowych
lodów (jak już zima wiosną sobie pójdzie :D )SKŁADNIKI (na dwie porcje):150 ml świeżo zaparzonej
kawy200 ml zimnego
mleka1 dojrzały
banan (obrany ze skórki, pokrojony w plasterki i schodzony w zamrażalniku przez około 30-40 minut)
cukier trzcinowy do smaku (ja pomijam)opcjonalnie:
bita śmietana,
kakao do oprószeniaWYKONANIE:Schłodzonego
banana zblenduj dokładnie z
mlekiem, wlej
kawę i ponownie zmiksuj całość, ewentualnie dosłodź do smaku. Przelej do szklanki. Gotowe! Wierzch możesz udekorować
bitą śmietaną i oprószyć
kakao. Smacznego!