Wykonanie

Kandyzowana skórka
grejpfruta to przysmak dla wielbicieli tych specyficznych słodko-gorzkich
owoców. Można jej używać jako składnik
bakalii do keksów, jako dekorację do ciast lub jako małe co nieco do podjadania. Oryginalnie kandyzowanie polega na smażeniu
owoców, lub ich części, w coraz bardziej słodkim
syropie cukrowym. Przepis, na który trafiłam w książce „Babeczki na słodko” upraszcza ten proces i sprowadza go do trzykrotnego obgotowywania kawałków skórki
grejpfruta w celu pozbycia się ewentualnych zanieczyszczeń, a także osłabienia specyficznej goryczki. Następnie skórki gotowane są w
syropie cukrowym, studzone w nim, a po odcieknięciu, obtaczane w cukrze. Ten sposób kandyzowania sprawia, że skórki są słodkie, ale jednocześnie zachowują swój specyficzny mocny aromat i smak.Składniki na około 1 szklankę kandyzowanych skórek:500 g
cukru
Skórkę na
grejpfrucie nacinamy na krzyż i ściągamy. Nie odcinamy białych części. Skórki kroimy w paski (wg książki 1 x 3 cm).



W niewielkim garnku zagotowujemy
wodę. Skórki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty, po czym odcedzamy je na sicie i przepłukujemy zimną
wodą. Proces powtarzamy jeszcze 2
razy zagotowując za każdym razem świeżą
wodę. Następnie w garnku zagotowujemy około 350 ml
wody i wsypujemy 400 g
cukru. Dodajemy skórki
pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Garnek ściągamy z ognia i pozwalamy skórkom wystygnąć w
syropie. Wystudzone skórki układamy na kratce i pozwalamy im odcieknąć i lekko zastygnąć (około 2 godziny). Następnie skórki lekko obtaczamy w pozostałym cukrze i jeszcze raz układamy na czystej suchej kratce do zastygnięcia. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.


Zapraszam na
cytrusowe muffinki z wykorzystaniem kandyzowanej skórki
grejpfruta :)