Wykonanie
Poziom trudności
Nalewka, pachnąca wiosną. Ma orzeźwiający, delikatny smak
czarnej porzeczki i pomimo swej
słodyczy nalewka na liściach
czarnej porzeczki ma lekko cierpki finisz. Teraz jest najlepszy czas na zrobienie tej wspaniałej
nalewki.Porcja na ok. 1¼ litra
nalewkiSkładniki:2 szklanki
młodych, świeżo rozwiniętych liści
czarnej porzeczkiskórka z połowy
cytryny½ litra
wódki½ litra
spirytusu250 g
cukruSposób przygotowania:Liście
czarnej porzeczki umyć i osuszyć, przełożyć do słoja i lekko ugnieść.
Ściąć
skórkę z cytryny, pozbawić białego podskórza, zalać
wódką i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
Po tym czasie zlać nalew do butelki, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. Ze słoja wyjąć
skórkę z cytryny, a liście zalać
spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Nalew znów zlać do butelki i odstawić w ciemne miejsce. Liście zasypać
cukrem, tym razem postawić w
słonecznym miejscu na 7 dni, często wstrząsać słojem.
Powstały
syrop wymieszać z wcześniej zlanymi nalewami, przefiltrować, zabutelkować i szczelnie zamknąć. Butelki odstawić w ciemne miejsce na min. 4 miesiące. Po tym czasie
nalewka na liściach
czarnej porzeczki jest gotowa do spożycia.
Smacznego!