ßßß Cookit - przepis na Nalewka na liściach czarnej porzeczki – listkówka

Nalewka na liściach czarnej porzeczki – listkówka

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Nalewka, pachnąca wiosną. Ma orzeźwiający, delikatny smak czarnej porzeczki i pomimo swej słodyczy nalewka na liściach czarnej porzeczki ma lekko cierpki finisz. Teraz jest najlepszy czas na zrobienie tej wspaniałej nalewki.
Porcja na ok. 1¼ litra nalewki
Składniki:
2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych liści czarnej porzeczki
skórka z połowy cytryny
½ litra wódki
½ litra spirytusu
250 g cukru
Sposób przygotowania:
Liście czarnej porzeczki umyć i osuszyć, przełożyć do słoja i lekko ugnieść.
Ściąć skórkę z cytryny, pozbawić białego podskórza, zalać wódką i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
Po tym czasie zlać nalew do butelki, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. Ze słoja wyjąć skórkę z cytryny, a liście zalać spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Nalew znów zlać do butelki i odstawić w ciemne miejsce. Liście zasypać cukrem, tym razem postawić w słonecznym miejscu na 7 dni, często wstrząsać słojem.
Powstały syrop wymieszać z wcześniej zlanymi nalewami, przefiltrować, zabutelkować i szczelnie zamknąć. Butelki odstawić w ciemne miejsce na min. 4 miesiące. Po tym czasie nalewka na liściach czarnej porzeczki jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/04/nalewka-lisciach-czarnej-porzeczki