ßßß
Dziś proszę wszystkich miłośników zdrowego jedzenia o zamknięcie oczu, bo mam dla Was bezkonkurencyjny sos serowy do nachosów podawany na ciepło aka sposób aby zamienić zwykłą paczkę kukurydzianych chipsów w hit imprezowy. Sos jest idealny, gęsty, mocno serowy i jeśli kiedykolwiek tęsknym wzrokiem patrzyliście na nachosy z serem w kinowych sieciówkach, obiecuję, że jest o kilka oczek lepszy. Oryginalny przepis nie jest moim pomysłem: został podkradziony przyjacielowi, który wg mnie jest niekwestionowanym mistrzem sosów imprezowych. Przepis został stworzony metodą prób i błędów, jest zaskakująco prosty do wykonania i nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał.kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 4 porcje► ser topiony w kostce [100 g / 1 duże opakowanie]► ser topiony w plasterkach [150 g / 1 opakowanie]► mleko [100 ml/ 1/2 szklanki]► papryka słodka/ostra [pół łyżeczki]► kurkuma [1/4 łyżeczki]1 . Do garnuszka wrzucić 2 rodzaje sera topionego razem z mlekiem. Rozpuścić na małym ogniu pilnując, żeby mleko się nie zagotowało.2. Gdy ser zupełnie się rozpuści doprawić papryką i kurkumą. Rodzaj papryki zależy od Waszych preferencji, tego jak ma smakować sos i tego z czym go podajecie. Moim zdaniem najlepiej smakuje sos z łagodną papryką podany z nachosami o smaku chili, sprawdza się idealnie jako czynnik łagodzący ostrość. Kurkuma jest opcjonalna, nie zmienia smaku sosu ale nadaje mu piękny, żółty kolor.