Wykonanie

Z okazji dnia kobiet mam dla Was coś specjalnego. :) Ten deser jest nie tylko kremowy, słodki i przepyszny, ale zawiera mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów MCT. Dzięki płatkom jaglanym jest bezglutenowy, a
mleko kokosowe zastępuje
nabiał i zamienia zdrową przekąskę w prawdziwy, obłędny deser.kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiskładniki na 5 porcji►
płatki jaglane [120 g / 1 szklanka]►
mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]►
miód [50 g / 2 łyżki]►
truskawki mrożone [ok. 200 g]►
banany mrożone [ok. 200 g]►
wiórki kokosowe [40 g / 4 łyżki]1.
Płatki zalać wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię i odstawić na 10-15 minut. Po upływie tego czasu zalać je
mlekiem kokosowym i dodać
miód. Porządnie wymieszać.2. Tak przygotowane
płatki wstawić do lodówki do stężenia (w mojej lodówce tężały 2 godziny, ale spokojnie można je zostawić na noc).3. Gdy
płatki będą gotowe można się zabrać za tworzenie parfait. Cały ,,myk" tego deseru to widoczne warstwy o różnej teksturze, wyglądzie i smaku, które nie tylko wyglądają pięknie w naczyniu, ale dają bardzo ciekawy efekt smakowy. W tym przepisie wykorzystamy 3 warstwy:
płatki jaglane z
mlekiem kokosowym, prażone
wiórki kokosowe i
sorbet.4.
Wiórki kokosowe uprażyć na gorącej suchej patelni przez ok. 2-3 minuty do uzyskania lekko złotawego koloru.5. Mrożone
banany i
truskawki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na
sorbet (przez ok. 3 minuty z przerwami). Można użyć dodatkowego słodzika, wg mnie dojrzały, mrożony
banan w zupełności wystarczy by nadać słodki smak.6. Nakładać do naczynia warstwami:
płatki, wiórki i
sorbet. Powtórzyć przynajmniej raz, aby uzyskać 6 warstw. Najlepiej smakuje, gdy
sorbet jest zmrożony a wiórki jeszcze ciepłe.