ßßß
Z okazji dnia kobiet mam dla Was coś specjalnego. :) Ten deser jest nie tylko kremowy, słodki i przepyszny, ale zawiera mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów MCT. Dzięki płatkom jaglanym jest bezglutenowy, a mleko kokosowe zastępuje nabiał i zamienia zdrową przekąskę w prawdziwy, obłędny deser.kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiskładniki na 5 porcji► płatki jaglane [120 g / 1 szklanka]► mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]► miód [50 g / 2 łyżki]► truskawki mrożone [ok. 200 g]► banany mrożone [ok. 200 g]► wiórki kokosowe [40 g / 4 łyżki]1. Płatki zalać wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię i odstawić na 10-15 minut. Po upływie tego czasu zalać je mlekiem kokosowym i dodać miód. Porządnie wymieszać.2. Tak przygotowane płatki wstawić do lodówki do stężenia (w mojej lodówce tężały 2 godziny, ale spokojnie można je zostawić na noc).3. Gdy płatki będą gotowe można się zabrać za tworzenie parfait. Cały ,,myk" tego deseru to widoczne warstwy o różnej teksturze, wyglądzie i smaku, które nie tylko wyglądają pięknie w naczyniu, ale dają bardzo ciekawy efekt smakowy. W tym przepisie wykorzystamy 3 warstwy: płatki jaglane z mlekiem kokosowym, prażone wiórki kokosowe i sorbet.4. Wiórki kokosowe uprażyć na gorącej suchej patelni przez ok. 2-3 minuty do uzyskania lekko złotawego koloru.5. Mrożone banany i truskawki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na sorbet (przez ok. 3 minuty z przerwami). Można użyć dodatkowego słodzika, wg mnie dojrzały, mrożony banan w zupełności wystarczy by nadać słodki smak.6. Nakładać do naczynia warstwami: płatki, wiórki i sorbet. Powtórzyć przynajmniej raz, aby uzyskać 6 warstw. Najlepiej smakuje, gdy sorbet jest zmrożony a wiórki jeszcze ciepłe.