ßßß Cookit - przepis na marmolada z pomarańczy

marmolada z pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Po ostatnich "wyczynach" cukierniczych pora odetchnąć i przygotować na ząb coś prostszego. Coś co będzie mógł zrobić w domu każdy z Was. Dziś postawiłem na domową marmoladę z pomarańczy, która ma fantastyczny smak i świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu czy innych deserów. Wierzcie mi, że wiem co mówię, bo sam już wpakowałem ją do tortu, który zobaczycie za jakiś czas :D Co prawda przygotowanie marmolady jest żmudne i bardzo pracochłonne. Zajmuje dwa dni, ale warto poświęcić czas na to, by cieszyć się jej smakiem.
składniki (ok. 1 , 5 kg):
6 dużych pomarańczy
1 łyżka koniaku
1 szczypta soli
500 ml wody
400 g cukru
Pomarańcze umyć dokładnie i sparzyć. Do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem zetrzeć skórkę z owoców (bez części białej), wycisnąć sok (przez sitko), dodać miąższ oraz sól. Całość zalać wodą, podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i gotować ok. 30 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i odstawić na kratkę na 1 dobę. Następnego dnia do garnka dorzucić cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając smażyć przez 2 godziny na małym ogniu. Kiedy marmolada będzie gotowa dodać koniak i dokładnie wymieszać. Następnie marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie, postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/marmolada-z-pomaranczy.html