Wykonanie
Po ostatnich "wyczynach" cukierniczych
pora odetchnąć i przygotować na ząb coś prostszego. Coś co będzie mógł zrobić w domu każdy z Was. Dziś postawiłem na domową
marmoladę z
pomarańczy, która ma fantastyczny smak i świetnie sprawdzi się do przełożenia
tortu czy innych deserów. Wierzcie mi, że wiem co mówię, bo sam już wpakowałem ją do
tortu, który zobaczycie za jakiś czas :D Co prawda przygotowanie
marmolady jest żmudne i bardzo pracochłonne. Zajmuje dwa dni, ale warto poświęcić czas na to, by cieszyć się jej smakiem.składniki (ok. 1 , 5 kg):6 dużych
pomarańczy1 łyżka
koniaku1 szczypta
soli500 ml
wody400 g
cukruPomarańcze umyć dokładnie i sparzyć. Do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem zetrzeć skórkę z
owoców (bez części białej), wycisnąć sok (przez sitko), dodać miąższ oraz
sól. Całość zalać
wodą, podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i gotować ok. 30 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i odstawić na kratkę na 1 dobę. Następnego dnia do garnka dorzucić
cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając smażyć przez 2 godziny na małym ogniu. Kiedy
marmolada będzie gotowa dodać
koniak i dokładnie wymieszać. Następnie
marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie, postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)