ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytni

Zakwas żytni

nazwa

Wykonanie

Podstawą do upieczenia dobrego chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach.
Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna!
Pierwszego dnia:
Odmierzam 3 czubate łyżki mąki do słoika, wlewam 3-6 łyżek przegotowanej wody a nawet więcej to zalezy od mąki jaką mamy-zakwas ma mieć konsystencję gęstej śmietany, o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c- u mnie jest to łazienka J
Drugiego dnia:
Dodaję znów 3 łyżki mąki +woda czyli to co robiłam poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli widać lekkie pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach, znaczy to że wszystko jest w porządku.
Trzeciego dnia:
Znów to samo, a wieczorem lub na czwarty dzień, zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka.
Gdy zostanie, możesz resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a potem zużyć do przygotowania chleba.
Życzę powodzenia!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/02/zakwas-zytni.html