Wykonanie
Podstawą do upieczenia dobrego
chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto.
Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach.Do przygotowania potrzebna jest nam
żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna!


Pierwszego dnia:Odmierzam 3 czubate łyżki
mąki do słoika, wlewam 3-6 łyżek przegotowanej
wody a nawet więcej to zalezy od
mąki jaką mamy-zakwas ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany, o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c- u mnie jest to łazienka JDrugiego dnia:Dodaję znów 3 łyżki
mąki +woda czyli to co robiłam poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli widać lekkie pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach, znaczy to że wszystko jest w porządku.Trzeciego dnia:Znów to samo, a wieczorem lub na czwarty dzień, zakwas nadaje się już do upieczenia
chlebka.Gdy zostanie, możesz resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić
mąką i
wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a
potem zużyć do przygotowania
chleba.Życzę powodzenia!