Wykonanie

Jak robiłem tę
nalewkę to była wczesna wiosna, jakoś tak chyba. Więc nie bardzo był sezon na cokolwiek jeszcze. A ja się niecierpliwiłem. Bo
plan zrobienia mnóstwa
nalewek był kuszący, a z drugiej strony nie bardzo miałem z czego, Ale
jabłka są cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł
nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo
jabłka to u nas w domu są zawsze) więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis.Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.1 kg soczystych
jabłek1 litr
spirytusu 70%450 g
cukru450 ml
wody8
goździków3 cm kory cynamonowej1
laska waniliiW sklepach można kupić tzw.
spirytus do
nalewek. On ma właśnie 70%. Ale jeżeli mamy taki zwykły 95% to po prostu rozcieńczamy go
wodą w proporcji: ok. 735 ml
spirytusu 95% i ok. 265 ml
wody.
Owoce myjemy i kroimy na kawałki. Usuwamy tylko same ogonki, cała reszta idzie do
nalewki. Wrzucamy do słoja, dodajemy całą resztę składników (poza
syropem cukrowym) i zalewamy
spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni.Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby oddzielić
spirytus od
jabłek.
Spirytus umieszczamy w jednym słoju, a
jabłka w drugim.
Jabłka zasypujemy
cukrem na tydzień. Potrząsamy codziennie słojem. W tym czasie
cukier się rozpuści i otrzymamy
syrop. Znowu zlewamy przez sito i
syrop łączymy ze
spirytusem.
Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy
owoce z
alkoholem.Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do
kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję na słoiku przy pomocy gumki, wyściełam ręczniczkiem i przelewam. Filtrowanie potrwa wiele godzin. Co jakiś czas warto też wymienić filtr na czysty, będzie szybciej kapało. Po przefiltrowaniu nasza
nalewka ma dość potężną moc dlatego dolewamy do niej 450 ml
wody (albo dowolną ilość według gustu). Butelkujemy i chowamy w chłodne miejsce na 6 miesięcy.Smacznego!