Wykonanie
Zupa czosnkowa zachwyciła mnie podczas wczasów w Pecu pod
Śnieżką, w Czechach.Od tego czasu gotuję ją regularnie. Najczęściej w chłodne dni. Zupę
czosnkową robię na niedzielnym rosole. Muszę więc pamiętać, aby ugotować go więcej :)

Składniki (dla 2 osób):0 , 5 litra rosołu
mięso z gotowania rosołu (jeśli mamy)3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
masłakilka kromek czerstwego dowolnego
pieczywaczubata łyżeczka siekanego, świeżego
majeranku lub płaska łyżeczka suszonego2 czubate łyżki tartego
sera (żółtego lub
mozzarelli)
sólWykonanie:
Pieczywo kroimy w kosteczkę i przyrumieniamy na suchej patelni, uzyskując grzanki.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy na małym ogniu, aż
czosnek nabierze złotego koloru.Do
czosnku dolewamy rosół, wrzucamy
mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy
majerankiem.Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy
startym serem (łyżka
sera na miskę).Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko
tracą chrupkość.Najlepiej, jeśli grzanki podamy w oddzielnej miseczce i podczas jedzenia,będziemy je systematycznie dorzucać do zupy. Mamy wówczas pewność, że będą przyjemnie chrupać.Smacznego :)