ßßß Cookit - przepis na Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa

nazwa

Wykonanie

Zupa czosnkowa zachwyciła mnie podczas wczasów w Pecu pod Śnieżką, w Czechach.
Od tego czasu gotuję ją regularnie. Najczęściej w chłodne dni. Zupę czosnkową robię na niedzielnym rosole. Muszę więc pamiętać, aby ugotować go więcej :)
Składniki (dla 2 osób):
0 , 5 litra rosołu
mięso z gotowania rosołu (jeśli mamy)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
kilka kromek czerstwego dowolnego pieczywa
czubata łyżeczka siekanego, świeżego majeranku lub płaska łyżeczka suszonego
2 czubate łyżki tartego sera (żółtego lub mozzarelli)
sól
Wykonanie:
Pieczywo kroimy w kosteczkę i przyrumieniamy na suchej patelni, uzyskując grzanki.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru.
Do czosnku dolewamy rosół, wrzucamy mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem.
Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy startym serem (łyżka sera na miskę).
Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko tracą chrupkość.
Najlepiej, jeśli grzanki podamy w oddzielnej miseczce i podczas jedzenia,będziemy je systematycznie dorzucać do zupy. Mamy wówczas pewność, że będą przyjemnie chrupać.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/czeska-zupa-czosnkowa.html