Wykonanie
Jednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C :
jednoporcjowy sernik
waniliowy;
serek homogenizowany,
jagody,
malinyPrzepis:własny/ 1 porcja /150 g
twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki"
białko jajkałyżka budyniu
waniliowego (lub
śmietankowego)opcjonalnie: łyżeczka-łyżka
cukruJeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Twaróg zmielić na gładką masę w blenderze, wymieszać go dokładnie łyżką z
białkiem i
budyniem (+opcjonalnie
cukier). Małe naczynie, które można włożyć do piekarnika (np. kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować
masłem i wyspać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami.smacznego.