Wykonanie
Mango to mój ulubiony
owoc - jest soczyste, słodkie i aromatyczne, a jego miąższ rozkosznie rozpływa się w ustach. Jak dotąd nie miałam okazji spróbowania
mango w
kraju jego pochodzenia. Dlatego z fascynacją i odrobiną zazdrosci słuchałam opowieści znajomego o tym, jak jako mały chłopiec często wchodził na drzewo
mango w swoim ogrodzie i spędzał godziny zajadając się jego
owocami. Aż go brzuch rozbolał.. Ale były tak pyszne, że łakomstwo zawsze brało górę nad rozsądkiem :)ok. 200ml pureePrzygotowanie: 10 min.Składniki1
mangocukier,
limonka lub
cytryna (opcjonalnie)Przygotowanie
Mango posiada dużą płaską pestkę.Połóż
mango na desce, przytrzymaj jedną ręką i odkrój kawałek tuż powyżej pestki (zdj. 1 i 2).Przełóż
mango na drugą stronę i postąp tak samo jak w pkt. 1.W obu wykrojonych częściach (bez pestki) natnij miąższ w szachownicę, a następnie wywróć na drugą stronę. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielić miękisz od skóry (zdj. 3).Pozostałą część obierz i małym nożem oddziel drogocenny miąższ od pestki (zdj. 4).Zblenduj
owoc i sprawdź smak pulpy. Dojrzałe
mango nie potrzebuje żadnych dodatków - jest słodkie, o egzotycznym aromacie. W razie potrzeby można dodać odrobinę
cukru,
limonki lub
cytryny (zdj 5).Puree z
mango świetnie nadaje się do deserów, takich jak np. panna cotta (przepis TUTAJ), sernik czy
lody. Poza tym, wymieszane z
jogurtem naturalnym i
płatkami, pulpa stanowić może część smacznego i zdrowego śniadania.