ßßß
Składniki:300 g mąki żytniej/pszennej chlebowej typ 750300 ml wodyszklany słójdrewniana łyżkaOpis wykonania:Przepis uniwersalny gdy użyjecie pszennej mąki będzie to zakwas pszenny.Do wyparzonego słoja wsypujemy 100 g mąki i wlewamy 100 ml wody mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.Drugiego dnia należy dosypać kolejne 100 g mąki i dolać 100 ml wody i dokładnie całość wymieszać, ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.Trzeciego dnia postępujemy identycznie.Czwartego dnia zakwas jest już gotowy do użycia.Wiem że różni się od innych przepisów gdzie część zakwasu co dnia się wyrzucało przed dodaniem mąki, ale tak ma być. Idealny zakwas ma widoczne pęcherzyki powietrza i piękny kwaśny zapach.Niewykorzystany zakwas możemy przechowywać w lodówce. Gdy będziemy chcieli go ponownie użyć, wystarczy wyjąć go z lodówki i pozostawić w ciepłym miejsce na 3 godziny, następnie dokarmić mąką i wodą i ponownie odstawić na 3 godziny. Wówczas będzie pięknie pracował.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy