Wykonanie
Wiórki kokosowe są składnikiem wielu przepisów i choć bez problemu można je kupić w niemal każdym sklepie, to warto przygotować je w domu, zwłaszcza, że nie jest to zbyt pracochłonne. Przy okazji można zrobić wiórki w różnych rozmiarach i o różnym stopniu zrumienienia, które idealnie będą pasowały do dekoracji deserów :)Składniki
orzechy kokosowe - z jednego
orzecha otrzymamy około 80- 100 g wiórkówSprzętrozdrabniacztarka o oczkach różnej wielkościPrzygotowaniePo odlaniu płynu i rozłupaniu
orzecha kokosowego *** wyjąć biały miąższ i skroić brązową skórkę.I teraz wszystko zależy od Was - możecie zetrzeć miąższ na tarce o drobnych lub grubych oczkach, albo podzielić na mniejsze kawałki i posiekać w rozdrabniaczu.Na papierze rozsypać cienką warstwą starte wiórki i suszyć w nagrzanym do 70-80 stopni piekarniku przez około 20-40 minut w zależności od wielkości wiórków i pożądanego koloru.Składniki - kokosowa kruszonka100 gramów
wiórków kokosowych dowolnej grubości1-2 łyżki
cukru białego lub brązowego1,5 łyżki
masłaopcjonalnie 1 płaska łyżeczka
cukru waniliowegoPrzygotowanie
Masło rozpuścić na patelni, dodać
cukier i wiórki, smażyć do uzyskania pożądanego koloru.***Każdy
kokos ma na jednym z węższych końców trzy niewielkie wgłębienia o ciemniejszym kolorze - takie ciemnobrązowe kropki. Aby odlać płyn trzeba w tym miejscu zrobić dziurki.
