Wykonanie

Odpowiedź na pytanie zadane w tytule wpisu brzmi oczywiście: TAK :) Dlaczego?Po pierwsze są niskokaloryczne (w 100 g mają w zależności od odmiany 30-50 kcal), ale ze względu na zawartość błonnika i
wody (ok. 90%) bardzo sycące. W związku z tym poleca się je osobom odchudzającym się (jako UZUPEŁNIENIE, a nie podstawę jadłospisu).Po drugie mają mnóstwo likopenu i karotenoidów (czerwone i różowe odmiany) - silnych przeciwutleniaczy, które m.in. chronią przed miażdżycą, nowotworami i procesami starzenia. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i mangan.A po trzecie, ale wcale nie mniej istotne - zawierają mnóstwo NARINGINY, czyli naturalnego przeciwutleniacza. Szczególnie duże jej ilości znajdziemy w białej błonce, dlatego nie należy jej odkrawać. To właśnie ta substancja nadaje grejpfrutowi charakterystyczny gorzki smak, do którego większość osób nie może się przekonać. A szkoda, bo wykazuje ona na nasz organizm szereg korzystnych działań, w tym.:działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, bakteriobójczo, przeciwgrzybiczoobniża poziom glukozy we
krwi,wg niektórych badań nawet przyczynia się do spadku masy ciała (ogranicza rozwój komórek tłuszczowych)obniża poziom kortyzolu - hormonu stresuŻeby jeszcze bardziej przekonać Was do
grejpfruta, przygotowałam prosty przepis na
owocowy koktajl. Użyjcie dojrzałego, słodkiego
banana, który zatuszuje gorzki posmak.SMOOTHIE
BANAN &
GREJPFRUT &
MANGO
Składniki (2 porcje):1 dojrzały
banan1
grejpfrut1
mango1 łyżeczka młodego jęczmienia (można pominąć)ulubione
mleko roślinne/woda
Owoce i jęczmień zblendować, dolać płynu w ilości potrzebnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Można wrzucić kilka kostek
lodu.Energia(1 porcja )
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik206 kcal2 , 3 g0 , 7 g52 g5 , 5 g
